Aluminium gieten

Bij het gieten van een aluminium product, wordt in een oven gesmolten aluminium in een metalen matrijs gegoten of gespoten. Er zijn meerdere technieken om dit te doen en er kunnen verschillende aluminium legeringen gebruikt worden. De matrijs bepaalt uiteindelijk de vorm van het aluminium gietstuk.

Giettechnieken

Perla Alcucast produceert met drie verschillende gietmethoden:

 • Coquille gietenGravity Die Casting (GDC)
 • Lage druk gieten – Low Pressure Die Casting (LPDC)
 • Hoge druk of spuitgietenHigh Pressure Die Casting (HPDC)


 • In China produceren we aluminium spuitgietwerk. Onze gieterij in India beheerst alle drie de giettechnieken.

  Bij de beoordeling van uw productontwerp of gietmatrijs houden onze specialisten direct rekening met de belangrijke gieteigenschappen die een rol kunnen spelen bij het gietproces, zodat u zeker weet dat uw product op de juiste manier en met de juiste gietmethode wordt geproduceerd.

  Legeringen

  Perla AluCast giet met verschillende aluminium legeringen. Vanwege de specifieke eigenschappen van elke gietlegering is het belangrijk om voor uw specifieke gietproduct de juiste legering te kiezen. Wat zijn uw wensen betreft de sterkte, hardheid, hittebestendigheid of corrosieweerstand van uw gietproduct? Een juiste legeringkeuze kan voor (het samenstellen van) uw eindproduct kostbare nabewerkingen schelen.

  Onder het hoofdstuk legeringen vindt u de standaard legeringen die wij voor u in huis hebben. Op aanvraag kunnen wij ook gieten met de andere legeringen die in de overzichtstabel voor u zijn opgenomen.

  Matrijs

  De gietmatrijs is een holle vorm van speciaal staal waarin het vloeibare aluminium gegoten wordt en waarin het tot stollen wordt gebracht. De matrijs bestaat meestal uit twee helften die samen het negatief vormen van uw product. De helften worden tegen elkaar aan geperst en het vloeibare aluminium wordt in de matrijsopening gegoten of onder hoge of lage druk naar binnen gespoten.

  Heeft u een technische producttekening of 3D-file, dan ontwikkelt en produceert Perla AluCast de matrijs in-house. Omdat we uw matrijs in onze gereedschapsmakerijen in India en China produceren, scheelt u dit extra kosten en onzekerheid. De doorlooptijd van de matrijsproductie is normaal gesproken zo’n 6 tot 8 weken, maar is afhankelijk van de complexiteit en grootte van het gietproduct.

  Heeft u al een matrijs?

  Hiermee kunnen wij vrijwel direct produceren in onze gieterijen. Meestal vergt de matrijs alleen wat kleine aanpassingen aan de buitenkant, zodat deze geschikt wordt voor onze machines. Wij kunnen dit snel voor u regelen.

  Ook wanneer uw bestaande matrijs interne aanpassingen vergt, omdat u bijvoorbeeld niet tevreden bent met de maatvoering van uw gietwerk, kunnen onze experts de matrijs voor u laten aanpassen. Met ons speciale simulatieprogramma kan al direct het gietresultaat bekeken worden van deze aanpassingen.

  Nabewerken

  Wanneer een gietstuk uit de matrijs komt, wil dat niet zeggen dat het product dan ook direct klaar is om naar de klant te gaan. Om tot een perfect eindproduct te komen dienen er een aantal nabewerkingen en/of oppervlaktebewerkingen te worden verricht. Omdat het bij Perla AluCast vrijwel altijd draait om grotere series, beschikken onze productiepartners over eigen CNC machines. Dit heeft als grote voordeel dat de nauwkeurigheid en de repeteerbaarheid van de nabewerkingen gegarandeerd wordt.

  Oppervlaktebehandelingen zoals coaten, vernikkelen, e.a. besteden we uit aan gespecialiseerde partners binnen ons netwerk. Uitbesteding kan lokaal en direct na de productie van uw gietproduct of in Nederland, al gelang de complexiteit van de oppervlaktebehandelingen. Perla AluCast heeft een groot en betrouwbaar netwerk om samen met u de juiste keuzes te maken.

  aluminium gieten

  aluminium gietstukken

  trommelen aluminium gietstuk

  button-aanvraag-vrijblijvende offerte