Kenmerken van aluminium

Home » Aluminium

Licht
Aluminium heeft een dichtheid van circa 2,7 g/cm3. Dat is ongeveer een derde van staal en is dus een licht metaal.

Sterk
De sterkte van aluminium is afhankelijk van de soort legering. De gunstige verhouding tussen sterkte en gewicht maakt aluminium zeer geschikt voor verschillende toepassingen.

Corrosie bestendig
Afhankelijk van de gekozen legering is aluminium goed corrosie bestendig.

Duurzaam
Aluminium is zeer goed te recyclen met behoud van kwaliteit. Het omsmelten kost slechts 5% van de energie die oorspronkelijk nodig is om primair aluminium te maken. In Nederland wordt circa 72% van het gebruikte aluminium gerecycled. In de bouw- en transportsector is dat zelfs 94%. Giet aluminium is per definitie gerecycled aluminium.

Goed bewerkbaar
Aluminium is zeer goed te verspanen en afhankelijk van de legering en giettechniek ook goed te lassen. Er zijn vele bewerkingstechnieken mogelijk bij Perla Alucast en verspanende bewerkingsprocessen hebben 70% minder bewerkingstijd nodig in vergelijking met staal. 

Goed geleidend
Aluminium heeft een zeer hoge warmte- en elektrische geleidbaarheid. In vergelijking met koper is de verhouding geleidbaarheid/gewicht 2 keer gunstiger.

Grote vormvrijheid
Aluminium heeft een lage smelttemperatuur en is daarmee uitermate geschikt voor gieten. Het aluminium gieten wordt uitgevoerd in onze vaste gieterijen en gecontroleerd door onze experts.

Decoratief
Afhankelijk van de gekozen legering kan het oppervlak van aluminium worden verfraaid door anodiseren, polijsten, verchromen of lakken. Dit zorgt ook voor een verdere bescherming van het materiaal.

Niet giftig en dampdicht
Aluminium geeft geen giftige stoffen af en is volledig dampdicht. Het wordt daarom veel gebruikt voor verpakkingen van consumptieartikelen en geneesmiddelen.

In overvloed aanwezig
De aardkorst bestaat voor 8% uit aluminium. Na zuurstof en silicium is aluminium het meest voorkomende element op aarde.

aluminium ingots

alu recycle logo

Wilt u meer informatie?