Kenmerken van aluminium

Home » Aluminium

Licht
Aluminium heeft een dichtheid van circa 2,7 g/cm3. Dat is ongeveer een derde van staal en is dus een licht metaal.

Sterk
De sterkte is afhankelijk de soort legering. De gunstige verhouding tussen sterkte en gewicht maakt het zeer geschikt voor verschillende toepassingen.

Corrosie bestendig
Afhankelijk van de gekozen legering is aluminium goed corrosie bestendig. Dit is van nature ook al zo. In reactie met zuurstof vormt zich een dunne oxidelaag op het materiaal. Deze laag is beschermt tegen invloeden van de buitenlucht en kan zichzelf herstellen bij schade. Doordat de laag wordt blootgesteld aan zuurstof, ontstaat er een nieuwe oxidelaag.

Duurzaam
Naast de lange levensduur is dit materiaal ook zeer goed te recyclen met behoud van kwaliteit. Het omsmelten kost slechts 5% van de energie die oorspronkelijk nodig is om primair aluminium te maken. In Nederland wordt circa 72% van het gebruikte aluminium gerecycled. In de bouw- en transportsector is dat zelfs 94%. Giet aluminium is per definitie gerecycled.

Goed bewerkbaar
Aluminium is zeer goed te verspanen en afhankelijk van de legering en giettechniek ook goed te lassen. Er zijn vele bewerkingstechnieken mogelijk bij Perla Alucast en verspanende bewerkingsprocessen hebben 70% minder bewerkingstijd nodig in vergelijking met staal. 

Goed geleidend
Een zeer hoge warmte- en elektrische geleidbaarheid. In vergelijking met koper is de verhouding geleidbaarheid/gewicht 2 keer gunstiger. Hierdoor wordt het materiaal veel gebruikt voor koelingssystemen en verwarmingssystemen.

Grote vormvrijheid
Door een lage smelttemperatuur is het uitermate geschikt voor gieten. Het aluminium gieten wordt uitgevoerd in onze vaste gieterijen en gecontroleerd door onze experts.

Decoratief
Afhankelijk van de gekozen legering kan het oppervlak worden verfraaid door anodiseren, polijsten, verchromen of lakken. Dit zorgt ook voor een verdere bescherming van het materiaal.

Niet giftig en dampdicht
Het materiaal geeft geen giftige stoffen af en is volledig dampdicht. Het wordt daarom veel gebruikt voor verpakkingen van consumptieartikelen en geneesmiddelen.

In overvloed aanwezig
De aardkorst bestaat voor 8% uit aluminium. Na zuurstof en silicium is dit het meest voorkomende element op aarde.

aluminium ingots

alu recycle logo

Wilt u meer informatie?