Coquille Gieten (Gravity Die Casting)

Bij coquille gieten wordt gebruik gemaakt van een permanente metalen matrijs. Het gietstuk met het daarbij behorende gietsysteem moet lossend zijn om het gietstuk uit de metalen vorm te kunnen verwijderen. De matrijs bestaat uit twee helften die door perslucht-cilinders tegen elkaar worden gedrukt. Tijdens het gieten wordt het vloeibare aluminium van bovenaf in de matrijs gegoten en wordt de matrijsholte gevuld onder invloed van de zwaartekracht. Vandaar de Engelse term Gravity Die Casting.
Het coquille gieten wordt vaak met de hand uitgevoerd, maar kan ook geheel of gedeeltelijk worden gemechaniseerd. Zandkernen of lossende metalen kernen worden gebruikt voor het vormen van inwendige holten. Ook kan de sterkte van het coquille gietproduct worden verhoogd door middel van warmtebehandelingen.

VOORDELEN COQUILLE GIETEN
+ De beschikbaarheid van een permanente gietvorm. Hierdoor vermijdt u de kosten van grondstoffen die nodig zijn voor processen als zandgieten en precisie-gietwerk, waar voor elk nieuw gietstuk de vorm moet worden opgeofferd en opnieuw moet worden gemaakt.
+ Het gietstuk heeft een goede maatnauwkeurigheid, zodat weinig nabewerking nodig is.

NADELEN COQUILLE GIETEN
– Tijdsintensief productieproces
– Hoge initiële kosten van de matrijs
– Laag productietempo. Dit komt omdat de coquille buiten gebruik is gedurende de tijd die nodig is om het gietstuk te laten stollen, het uit de coquille te verwijderen, de coquille te reinigen en eventueel van nieuwe kernen te voorzien.

TOEPASSING COQUILLE GIETEN
Het coquille gieten wordt in het algemeen toegepast voor kleine en relatief eenvoudige gietstukken. Coquille gieten is minder nauwkeurig dan verloren-was-gieten, maar wanneer de coquille helften in goede conditie worden gehouden, zijn een goede maatnauwkeurigheid en een glad productoppervlak mogelijk.

De matrijskosten zijn bij coquille gieten zo’n 30% lager dan bij spuitgieten, echter de productkosten zijn 30 tot 50% hoger.
Bij een voldoende aantal gietstukken is coquille gieten goedkoper dan zandgieten ondanks de hogere gereedschapskosten.

coquille gieten