Coquille gieten
(Gravity Die Casting)

Home » Coquille gieten
  • Hoogste leverbetrouwbaarheid
  • Vaste fabrieken in China en India
  • Hoge oppervlaktekwaliteit

Wat is coquille gieten?

Bij coquille gieten, ook wel ‘Gravity Die Casting’ genoemd, wordt gebruik gemaakt van een permanente metalen matrijs. De matrijs bestaat uit twee helften die door persluchtcilinders tegen elkaar worden gedrukt. Tijdens het gieten wordt het vloeibare aluminium van bovenaf in de matrijs gegoten en wordt de matrijsholte gevuld onder invloed van de zwaartekracht. Vandaar de Engelse term ‘Gravity Die Casting’. Het gietstuk met het daarbij behorende gietsysteem moet lossend zijn om het gietstuk uit de metalen vorm te kunnen verwijderen.

coquille gieten

aluminium Rohre

De uitvoering van de coquille giettechniek

Het coquille gieten wordt vaak met de hand uitgevoerd, maar kan ook geheel of gedeeltelijk worden gemechaniseerd. Zandkernen of losse metalen kernen worden gebruikt voor het vormen van inwendige holten. Ook kan de sterkte van het coquille gietproduct worden verhoogd door middel van warmtebehandelingen.

Wanneer wordt de coquille giettechniek toegepast?

Dit wordt in het algemeen toegepast voor kleine en relatief eenvoudige gietstukken. Wanneer de coquillehelften in goede conditie worden gehouden, zijn een goede maatnauwkeurigheid en een glad productoppervlak mogelijk. De matrijskosten zijn hierbij zo’n 30% lager dan bij spuitgieten, ondanks de hogere productkosten. Bij een groot aantal gietstukken is coquille gieten goedkoper dan zandgieten, ondanks de hogere gereedschapskosten.

Nabewerking van het aluminium

Na het coquille gieten van aluminium is in veel gevallen geen nabewerking nodig. Toch kan het voorkomen dat het gietproduct nog bewerkt moet worden. Bij Perla AluCast beschikken we over in-house CNC (Computer Numerical Control) machineparken. Nauwkeurigheid en repteerbaarheid zijn hierbij de belangrijkste voordelen.

Waar gebeurt het coquille gieten?

Dit gebeurt met name in Shenzhen, China. We werken nauw samen met de aluminium gieterijen en zijn zelf regelmatig lokaal aanwezig. Wij en de aluminium gieterijen waar wij mee samenwerken zijn ISO 9001 gecertificeerd. Naast ISO 9001 zijn de aluminium gieterijen ook ISO/TS 16949 gecertificeerd. Zo waarborgen we de kwaliteit en creëren we zekerheid voor onze klanten.

Ruim 25 jaar ervaring met (coquille) gieten van aluminium

Bij Perla AluCast hebben we al meer dan 25 jaar ervaring met het (coquille) gieten van aluminium. Ook zijn wij en onze partners gecertificeerd. Hierdoor zorgen we voor een constante, hoge kwaliteit bij het gietwerk. Door het aantrekken en opleiden van de juiste experts, kunnen wij deze kwaliteit blijven garanderen.

Benieuwd naar de kosten?

Bent u benieuwd of wij ook uw project met aluminium spuitgieten kunnen uitvoeren en wat de kosten hiervan zijn? Stel uw vragen dan via ons contactformulier. Ook kunt u een e-mail sturen naar expert@perla-alucast.com of bellen naar +31(0)15 2033100.

Wilt u meer informatie?