Aluminium giettechnieken

Perla Alucast heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in en volledig toegelegd op drie verschillende gietmethodieken:

 • Coquille gietenGravity Die Casting (GDC)
 • Lage druk gietenLow Pressure Die Casting (LPDC)
 • Hoge druk of spuitgietenHigh Pressure Die Casting (HPDC)


 • Onze fabrieken in India en China beschikken over een uiteenlopend spuitgiet-machinepark. Het arbeidsintensieve coquille en lage druk gieten doen wij uitsluitend in India.

  Omdat onze specialisten over de volledige kennis van deze drie giettechnieken beschikken en met alle drie ruime ervaring hebben, kunnen wij bij het ontwerpen van het eindproduct of de gietmatrijs al rekening houden met de belangrijke eigenschappen die een rol spelen bij het deze verschillende gietmethodes.

  Coquille gieten

  Coquille gieten is de aluminium giettechniek waarbij vloeibaar aluminium in de stalen matrijs (de Coquille) wordt gegoten. De matrijs bestaat meestal uit twee of meerdere delen. Het coquille gieten gebeurt vrijwel altijd met de hand vanuit een gietlepel. Coquille gieten wordt met name toegepast voor het vervaardigen van wat eenvoudigere aluminium gietstukken in grote series. Vanwege deze arbeidsintensievere gietmethode doen wij dit uitsluitend in India.
  Voordelen coquille gieten >

  Lage druk gieten

  Het lage druk gieten lijkt op het “normale” coquille gieten, maar bij deze giettechniek wordt de matrijs bovenop de oven geplaatst. Het vullen gebeurt dus niet onder invloed van de zwaartekracht. Onder een lage overdruk tot ongeveer 1 bar stroomt het vloeibare metaal uit de oven door een stijgbuis in de matrijs. Dit proces is dus gecontroleerder en door de geleidelijke vulling van de matrijs kunnen lucht en gassen door de ontluchtingen aan de bovenzijde van de matrijs goed ontsnappen. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere kwaliteit aluminium gietstukken.
  Kenmerken lage druk gieten >

  Spuitgieten

  Bij spuitgieten wordt het vloeibare aluminium onder hoge druk in de stalen matrijs gespoten. Spuitgieten is een volledig automatisch proces. Een spuitnietmachine bestaat uit twee grote platen waarop een matrijshelft is bevestigd. Bij het sluiten van de machine worden de beide matrijshelften met grote kracht op elkaar gedrukt om te voorkomen dat de matrijs wordt opengedrukt tijdens de na-druk fase. Het spuitgietproces wordt uitgevoerd in 3 fasen:
  Nadat het vloeibare aluminium in de schot-cilinder is gegoten, wordt eerst relatief langzaam het gietkanaal gevuld tot aan de productholte. Daarna wordt met hoge snelheid de productholte gevuld. Dit gebeurt binnen enkele milli-seconden.
  De laatste gietfase is de verdichtings-fase: Hierbij wordt er zeer hoge druk op het nog vloeibare aluminium toegebracht (tot wel 1200 bar) om het product te verdichten. Nadat het aluminium gestold is, loopt de machine open en wordt het product uitgestoten.
  Het grote voordeel van spuitgieten is dat er complexere vormen kunnen gemaakt en dat deze zeer dunwandig kunnen worden uitgevoerd. Doordat het aluminium onder hogere druk de matrijs in wordt gespoten, is de maatnauwkeurigheid hoog en de oppervlaktekwaliteit zeer goed.
  Voordelen aluminium spuitgieten >

  coquille gieten

  aluminium-giettechniek-hpdc

  product(aan)vraag