Metaal gieten met verschillende giettechnieken

Home » Metaal gieten met verschillende giettechnieken

aluminium gietproduct

  • Hoogste leverbetrouwbaarheid
  • Vaste fabrieken in China en India
  • Hoge oppervlaktekwaliteit

Perla Alucast heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in en volledig toegelegd op drie verschillende methodieken op het gebied van metaal gieten. Dit zijn het zogenoemde Coquille gieten – ook wel Gravity Die Casting (GDC) genoemd, het Lage druk gieten – ook wel Low Pressure Die Casting (LPDC) genoemd en Hoge druk of spuitgieten – het zogenoemde High Pressure Die Casting (HPDC).

aluminium Rohre

Coquille gieten

Coquille gieten is de aluminium giettechniek waarbij vloeibaar aluminium of een ander metaal in de stalen matrijs (de coquille) wordt gegoten. De matrijs bestaat meestal uit twee of meerdere delen. Het coquille gieten gebeurt vrijwel altijd met de hand vanuit een gietlepel. Coquille gieten wordt met name toegepast voor het vervaardigen van wat eenvoudigere aluminium gietstukken in grote series. Vanwege deze arbeidsintensievere gietmethode doen wij dit uitsluitend in India.

Lage druk gieten

Het lage druk gieten lijkt op het “normale” coquille gieten van metaal, maar bij deze giettechniek wordt de matrijs boven op de oven geplaatst. Het vullen gebeurt dus niet onder invloed van de zwaartekracht. Onder een lage overdruk tot ongeveer 1 bar stroomt het vloeibare metaal uit de oven door een stijgbuis in de matrijs. Dit proces is dus gecontroleerder en door de geleidelijke vulling van de matrijs kunnen lucht en gassen door de ontluchtingsgaten aan de bovenzijde van de matrijs goed ontsnappen. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere kwaliteit aluminium gietstukken.

Spuitgieten

Bij spuitgieten wordt het vloeibare aluminium onder hoge druk in de stalen matrijs gespoten. Spuitgieten is een volledig automatisch proces. Een spuitnietmachine bestaat uit twee grote platen waarop een matrijshelft is bevestigd. Bij het sluiten van de machine worden de beide matrijshelften met grote kracht op elkaar gedrukt om te voorkomen dat de matrijs wordt opengedrukt tijdens de nadrukfase. Het spuitgietproces wordt uitgevoerd in drie fasen:

  • Nadat het vloeibare aluminium in de schot-cilinder is gegoten, wordt eerst relatief langzaam het gietkanaal gevuld tot aan de productholte. Daarna wordt met hoge snelheid de productholte gevuld. Dit gebeurt binnen enkele milliseconden.
  • De laatste gietfase is de verdichtingsfase: Hierbij wordt er zeer hoge druk op het nog vloeibare aluminium toegebracht (tot wel 1200 bar) om het product te verdichten.
  • Nadat het aluminium gestold is, loopt de machine open en wordt het product uitgestoten.

Het grote voordeel van spuitgieten is dat er complexere vormen gemaakt kunnen worden en dat deze zeer dunwandig worden uitgevoerd. Doordat het aluminium onder hogere druk de matrijs in wordt gespoten, is de maatnauwkeurigheid hoog en de oppervlaktekwaliteit zeer goed.

Neem voor meer informatie contact op

Wanneer u metaal wilt laten gieten door Perla AluCast is er dus van alles mogelijk. Heeft u advies nodig over welke methode het meest geschikt is in uw situatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar +31(0)15 2033100 of een e-mail te sturen naar expert@perla-alucast.com. Ook kunt u ons online contactformulier invullen.

Wilt u meer informatie?