Wat is aluminium eigenlijk?

Home » Wat is aluminium?

Aluminium is een veel gebruikte metaalsoort, maar wat is het nu eigenlijk? Dit metaal wordt gemaakt uit bauxiet, een grondstof die vooral in Zuid-Amerika in de grond zit. Dit wordt opgelost in de chemische stof kryoliet, dat ook wel fluoridezout genoemd wordt. Dit wordt gedaan bij een zeer hoge temperatuur van 950°C. Onder invloed van elektriciteit verandert bauxiet vervolgens in aluminium. Vervolgens kan deze metaalsoort verwerkt worden in allerlei producten. Doordat aluminium na zuurstof het meest voorkomende scheikundig element op aarde is, is dit een goedkope metaalsoort. Het heeft ook nog eens zeer positieve andere eigenschappen. Maar wat is die positieve kant van aluminium?

De positieve eigenschappen van aluminium

Aluminium is een metaal dat vaak gebruikt wordt om allerlei metalen voorwerpen te maken. Dit zijn voorwerpen die in fabrieken gebruikt worden, maar ook bij particulieren thuis. Dat is ook niet zo gek, want aluminium is een lichtgewicht en zeer sterk materiaal. Door het lage gewicht van het metaal wordt het vaak gebruikt voor het maken van voorwerpen waarbij een laag gewicht belangrijk is, zoals vliegtuigen. Een ander groot voordeel van aluminium is dat dit minder snel roest, waardoor het langer meegaat. Ook ontstaat er zo minder snel schade, waardoor gevaarlijke situaties worden voorkomen. Maar wat is de reden dat aluminium zo lang meegaat?

Het behandelen van aluminium

Aluminium is van zichzelf een vrij zacht metaal, dat hierdoor snel kan beschadigen. Gelukkig kan het metaal behandeld worden om zo toch lang mee te gaan. Om het metaal te verharden en corrosiebestendig te maken, kan het worden behandeld met diverse lakken en verfsoorten. Ook kan aluminium worden geanodiseerd, waarbij er een kunstmatige oxidelaag wordt aangebracht op het metaal. Doordat deze laag zich goed hecht op het metaal, wordt het langdurig beschermd tegen invloeden van buitenaf. Zeker omdat de oxidelaag het materiaal luchtdicht afsluit van de omgeving. Hierdoor gaat het aluminium langdurig mee, wat prettig is bij kostbare bouwwerken zoals voertuigen.

Wilt u meer informatie?